Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

ctenar1970

8. 7. 2009 18:32
Maturita jako vseobecne poznatky

Tyto poznatky jsou nutne v zivote,podobne jako poznatky o spolecenskych  pravidlech.Nevim,jak vy,ale ja nemohu verit v  novinare,kteri nevi,kdy se pise i,kdy y nebo neumi cist cislo s vice cislicemi,nebo nedovede rozlisovat rozdil mezi jednotkou vykonu a jednotkou elektricke energie .To se deje nejen u vas ,ale i v zemich,kde maturita je samozrejma.Nepochybne,ze kdyby maturita nebyla,situace bude jeste horsi. 

0 0
možnosti
N

nejedlo

8. 7. 2009 16:47
Děkuji za reakce!

Nechtěl jsem nikoho ani poučovat, ani kritizovat. Původně jsem neměl na mysli chyby jako překlepy, a takové ty drobnosti. Chyba se vždycky dokáže vloudit. Ale psaní ( i / y ), by pro středoškolského studenta problém být neměl. Nedávno zde jeden pisatel zápasil se ( psy / psi ). Co věta, to chyba!  Mám dojem, že to dokonce psal student VŠ.  Toto vlastně měla být reakce na jeho text. VN.

0 0
možnosti
JI

INDRJA

8. 7. 2009 14:23
Nejde jen o pravopis,

ale mnohým mladým lidem dělá problém sestavit větu, aby nevypadala jako sms :-)

0 0
možnosti
S

sirinx

8. 7. 2009 12:48
fear of the dark??

Souhlasim, ze lidi pisou casto jako prasata. Nedokazu rict, jestli mladi vic nez stari nebo jestli to drive bylo horsi (ono se lidi zase tolik navzajem necetli jako dnes, coz?). Hlavne ale na zaklade dostupnych ukazek statnich maturit nechapu, ze se toho lidi boji -- a to vcetne studentu gymnazii... Jakoze ... coze? To je snad _lehci_ nez klasicka matura, ne??

praveverka: Pravopis je mozna veci konvence, to ale lidi, co jsou schopni napsat, ze neco sliseli nebo misleli, moc neomlouva... :)

0 0
možnosti
P

praveverka

8. 7. 2009 13:27
Re: fear of the dark??

samozřejmě jsem měl na mysli slova např. kognitivní element, elegické distichon, modifikace atd. U banálních slov, už je to na pěstí mezi oči ;-D 

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 7. 2009 12:43
což je právě ono

Maturity jsou na různých typech škol, kromě gymnázií i na ekonomkách i odborných školách různých typů. Takže lze samozřejmě sestavit státní maturitu, ve které bude kladen hlavní důraz na znalost všech gramatických pravidel, doplněných o znalosti literaury za 500 let zpátky. Jestli z toho člověka bude třeba dobrý chemik, účetní či zdravotní sestra, už není tak podstatné...

0 0
možnosti
ML

m. l.

8. 7. 2009 13:36
Re: což je právě ono

Toto je samozřejmě blbost. U maturity by se mělo jednat o základní sadu vědomostí (a dovedností) která se hodí každému vzdělanému dospělému člověku :-)

0 0
možnosti
DM

Seb Loeb

8. 7. 2009 12:18
Souhlas a karma

To není o starší generaci. Já maturoval před deseti lety a je pravda, že nás (mladá) češtinářka od prváku tak masakrovala diktáty, že před maturitou si z pravopisu nikdo nedělal hlavu. Jo, člověk dělal chyby, jako že "dívky někam šli" a "my bysme šli taky". Dneska ale lidi píšou výrazy jako "živí plot" nebo "voňaví kvítek", což není nepozornost, to je proti logice jazyka. A pokud jde o odpor proti státním maturitám, tak si vybavuju slova jednoho blogera, studenta, který se pousmíval nad tím, jak ti studenti, kteří si naplánovali začít se týden před maturitou konečně učit, najednou začnou angažovaně toužit po „dostatku informací“ a dostatečném času na "přípravu".

0 0
možnosti
P

praveverka

8. 7. 2009 12:31
Re: Souhlas a karma

nic není proti logice- Všechno je jen věcí konvence a dohody. Kdoví, jestli se nám nebudou za 150 let smát naší dnešní češtině. Jazyk se stále vyvíjí a vypadá to, že všechny současné jazyky se pv budoucnu romíchají s angličtinou. Dneska už mají dokonce svoje vlastní termíny např. czenglish, swenglish atd.  

0 0
možnosti

oldiess

8. 7. 2009 12:16
Ještěže nejste ukecanej

;-D

0 0
možnosti
P

praveverka

8. 7. 2009 11:59
stará generace poučuje

student je člověk, který se vzdělává a připravuje na svou budoucí práci, takže pár chybiček lze odpustit. Je to pořád lepší, než aby nic nedělal. Než přístě začnete moralizovat, tak si vzpomeňte na svá studentská léta. Já vím, já vím, za Vašich časů bylo všechno jinak (lepší že?) a dneska všechno nestojí za nic.

0 0
možnosti
JD

pedr64

8. 7. 2009 11:52
Když už chcete mentorovat o pravopisu

Tak si do toho šíleného souvětí doplňte čárky, které tam chybí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1313x
Člověk s vlastním názorem který občas prezentuji, ale nikomu nevnucuji. Heslo: Nikdy nevysvětluj!
Přátelé to nepotřebují, a nepřátelé vám stejně nevěří.

Seznam rubrik